Robiąc przetwory na zimę, kupując produkty na zapas trzeba znaleźć dla nich odpowiednie miejsce. Szafki w kuchni i tak zapewne są zapełnione, a słoiki z ?zapasami na zimę? są ciężkie i nie zawsze delikatne współczesne kuchenne meble nadają się do ich przechowywania. W takich przypadkach dobrze jest wygospodarować sobie miejsce na urządzenie domowej spiżarni. Jeśli do mieszkania przypisana jest piwnica, nie ma z tym większego problemu; wystarczy ją tylko odpowiednio zagospodarować w zależności od wielkości. Jeśli jest mała dobrze by było zrobić solidne półki z takim rozstawem między nimi, aby pomieściły jak najwięcej słoików, puszek czy też kartonów.
Gorsza sprawa jest wtedy, gdy mieszkanie jest nieduże i nie ma żadnego zaplecza ani piwnicznego ani żadnej komórki. W takim wypadku, miejsce na domową spiżarnie trzeba wygospodarować w mieszkaniu. Najważniejsza sprawa jest taka, żeby miejsce na przechowywanie produktów żywnościowych było przewiewne i w miarę chłodne. Może to być zrobiona na wymiar szafa z funkcjonalnymi półkami umieszczona w kuchni albo w przedpokoju.